CONTENTCARRY


RRB Previous Solved Question Paper with Answers Key 2008

 

RRB CWE Common Written Exam (Preliminary)

Railway Recruitment Board RRB is scheduled to be conducting a Common Written Exam (Preliminary – 1st Stage) on 2nd December 2012 for the recruitment of all NTPC (Graduate) categories i.e. Commercial Apprentice, ECRC, Goods Guard, Jr. Accounts Assistant cum Typist, Assistant Station Master, GDCE of Goods Guard & LDCE of Sr. Clerk posts in RRB.

Click here for RRB Previous Solved Question Papers

RRB Previous Solved Question Paper 2008 with Answers Key

Q.1. When a ray of light passes from an optically denser medium to a rarer medium, it

(a) Remains undeviated (b) Bends towards normal (c) Bends away from normal (d) None of these

Q.2.Who is the author of “Anandmath” ?

(a) Rabindranath Tagore (b) Bankim chandra Chattopadhyaya (c) Sarojini Nayadu (d) Jyotiba Phule

Q.3. Thimpu is the capital of –

(a) Nepal (b) Bhutan (c) Thailand (d) Myanmar

Q.4. The time period of a seconds pendulum is

(a) 1 second (b) 4 seconds (c) 3 seconds (d) 2 seconds

Q.5. The nuclear fuel in the sun is

(a) Helium (b) Uranium (c) Hydrogen (d) Oxygen

Q.6. The second’s hand of a watch is 2 cm long. The velocity of its tip is

(a) 0.21 cm/sec. (b) 2.1 cm/sec. (c) 21 cm/sec. (d) None of these

Q.7. In diesel engine, ignition is caused by

(a) Spark (b) Automatic starter (c) Compression (d) Friction

Q.8. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by

(a) Max Plank (b) Einstein (c) Newton (d) Hertz

Q.9. The filament of bulb is made of

(a) Tungsten (b) Iron (c) Nichrome (d) Carbon

Q.10. Anti-knocking can be lessened by

(a) Iso Octane (b) N Heptane (c) TEL (d) Benzene

Q.11. In which of the following oxidation shows a positive oxidation state.

(a) CO (b) N2O (c) NO (d) F2O

Q.12. Which of the following is used in photography?

(a) Silver Bromide (b) Sodium Bromide (c) Potassium Chloride (d) Sodium Sulphate

Q.13. Which of the following is used in accumulator cell?

(a) Copper (b) Iron (c) Lead (d) Zinc

Q.14. Choose the wrong statement :

(a) Single magnetic poles can exist

(b) Magnetic poles are always of equal strength

(c) Like poles repel each other

(d) None of these

Q.15. Laws of electrolysis are given by:

(a) Farady (b) Maxwell (c) Lenz (d) Bohr

Q.16. Flemings left hand rule is used to fine out:

(a) Direction of magnetic field due to flow of current

(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field

(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field

(d) None of these

Q.17. The pH of a neutral solution at 250C is :

(a) 0 (b) 1.0 (c) 7.0 (d) 1.4

Q.18. The raw material used for the manufacture of Portland cement is :

(a) Limestone and clay (b) Alumina, clay and gypsum (c) Gypsum and limestone (d) Gypsum and clay

Q.19. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :

(a) Soda Ash (b) Lime (c) Bleaching Powder (d) Plaster of Paris

Q.20. The glass used for making laboratory apparatus is :

(a) Pyrex glass (b) Hard glass (c) Soft glass (d) Safety glass

Q.21. The iron produced in blast furnace is :

(a) Pig iron (b) Wrought iron (c) Stainless steel (d) Steel

Q.22. Formation is a 40% solution of :

(a) Methanol (b) Methenal (c) Methanoic acid (d) None of these

Q.23. Which of the following is not an ore of aluminium :

(a) Cryolite (b) Feldspar (c) Bauxite (d) Azurite

Q.24. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:

(a) Isomers (b) Isotopes (c) Allotropes (d) Hydrides of sulphur

Q.25. The alkaline hydrolysis of oils or fats gives soap and:

(a) Glycerol (b) Ethenol (c) Glycol (d) Ethanoic acid

Q.26. The sight of a delicious food usually makes month watery. It is a:

(a) Hormonal response (b) Neural response (c) Optic response (d) Olfactory response

Q.27. Nitrogen fixing bacteria are normally found in:

(a) Parasitic plants (b) Epiphytic plants (c) Leguminous plants (d) Aquatic plants

Q.28. Powdery mildew of wheat is caused by:

(a) Bacteria (b) Virus (c) Fungi (d) Protozoans

Q.29. Septic sore throat is caused by:

(a) Bacteria (b) Virus (c) Fungi (d) Protozoans

Q.30. A person of blood group AB can give blood to :

(a) ‘A’ and ‘B’ (b) Only ‘AB’ (c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’ (d) All of these

Q.31. Cell activities are controlled by:

(a) Chloroplast (b) Nitochondria (c) Cytoplasm (d) Nucleus

Q.32. which of the following helps eye to adjust the focal length of the eye lens:

(a) Cornea (b) Conjunctiva (c) Ciliary body (d) Iris

Q.33. When pollen of a flower is transferred to the stigma of the same plant, pollination type is referred to as :

(a) Autogamy (b) Allogamy (c) Xenogamy (d) Geitonogamy

Q.34. Respiration is a:

(a) Catabolic process (b) Anabolic process (c) Both of these (d) None of these

Q.35. The structural and functional unit of kidneys are:

(a) Neurons (b) Nephrons (c) Medula (d) None of these

Q.36. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :

(a) Renin (b) Pepsin (c) Trypsin (d) Amylopsin

Q.37. The part of the plant which is responsible for carrying water and solutes from roots to various parts of plants is :

(a) Phloem (b) Xylem (c) Duodenum (d) Sclercids

Q.38. ‘Widal test’ is used for susceptibility of :

(a) Malaria (b) Typhoid (c) Cholera (d) Yellow fever

Q.39. Exchange of gases in plants takes place through :

(a) Stomata (b) Lenticels (c) Cuticle (d) All of these

Q.40. ‘Lieutenant’ in army is equivalent to following rank in navy :

(a) Lieutenant (b) Sub Lieutanant (c) Lieutenant Commander (d) None of these

Q.41. Pankaj Advani is associated with :

(a) Snooker (b) Golf (c) Shooting (d) Archery

Q.42. Which city in the world is known as the forbidden city :

(a) Aberdeen (b) Jerusalem (c) Mecca (d) Lhasa

Q.43. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :

(a) Rs. 3 lakns (b) Rs. 5 lakhs (c) Rs. 1 lakh (d) Rs. 7 lakhs

Q.44. Who is known as ‘Nightingale of India’ :

(a) Asha Bhonsle (b) Begum Akhtar (c) Sarojini Naidu (d) Vijaylaxmi Pandit

Q.45. Which one of the following is not included in the UNESCO’s list of world heritage site :

(a) Kaziranga National Park (b) Qutab Minar (c) Champaner Pavagarh (d) None of these

Q.46. Which of the following is not an electric resistant?

(a) Lead (b) Ebonite (c) Charcoal (d) Lac

Q.47. Which of the following is a complementary colour?

(a) Blue (b) Yellow (c) Magenta (d) Yellow and Magenta

Q.48. The velocity of sound increases in air by ……… for every degree Celsius increase of temperature.

(a) 60 m/sec. (b) 0.61 m/sec. (c) 60 ft/sec. (d) 0.61 km/sec.

Q.49. Henry is a unit of

(a) Capacity (b) Magnetic field (c) Inductance (d) Frequency

Q.50. The velocity of rotation of Earth is

(a) 28 km/min (b) 30 km/min (c) 25 km/min (d) 39.5 km/min

Q.51. What is Hubble?

(a) Warship (b) Star (c) Telescope (d) Missile

Q.52. Which acid is normally found in lemon and grape fruits?

(a) Citric acid (b) Tartaric acid (c) Ascorbic acid (d) Lactic acid

Q.53. At which temperature Fahrenheit and Celsius show same reading?

(a) -400 (b) 00 (c) -574.250 (d) 2730

Q.54. Limestone is metamorphosed to form

(a) Graphite (b) Quartz (c) Granite (d) Marble

Q.55. Rift valley is formed by

(a) Earthquake (b) Folding (c) Faulting (d) All of these

Q.56. If a piece of ice at 00C is mixed with water at 00C, then

(a) Whole ice melts (b) Some ice melts (c) No ice melts (d) Temperature decreases

Q.57. Mettur Dam is built on the river

(a) Krishna (b) Cauvery (c) Narmada (d) Mahanadi

Q.58. Mahendra Giri peak is situated in the

(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats (c) Shiwaliks (d) Vindhyachal

Q.59. In what time a sum will double itself at 20% per annum rate of interest?

(a) 2 years (b) 3 years (c) 4 years (d) 5 years

Q.60. The famous Dilwara Temple is situated in

(a) Madhya Pradesh (b) Maharashtra (c) Gujarat (d) Rajasthan

Q.61. Pneumonia affects

(a) Lungs (b) Tongue (c) Liver (d) Kidney

Q.62. The chemical name of Vitamin A is

(a) Retinol (b) Jhiamin (c) Biotic (d) Riboflavin

Q.63. A 130m long train crosses a bridge in 30 seconds at 45 kmph. The length of the bridge is

(a) 200m (b) 225m (c) 245m (d) 250m

Q.64. By selling an article at some price a person gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be

(a) 20% (b) 60% (c) 100% (d) 120%

Q.65. Atoms are electrically charged as

(a) Positive (b) Negative (c) Bi-positive (d) Neutral

Q.66. Ionic bond exists in

(a) Kcl (b) H2O (c) NH3 (d) Cl3

Q.67. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?

(a) 2N (b) 4N (c) 8N (d) 10N

Q.68. The river that does not form delta is

(a) Mahanadi (b) Tapti (c) Krishna (d) Cauvery

Q.69. The ratio of the redius and height of a cone is 5 : 12, respectively. Its volume is 23147cc. Find its slant height.

(a) 13cm (b) 14cm (c) 17cm (d) 26cm

Q.70. 27 students took part in a debate of a college. What is the probability that at least 3 of them have their birth days in the same month?

(a) 3/27 (b) 3/12 (c) 12 (d) 1

Q.71. Who was the first winner of Dada Saheb Phalke Award?

(a) B.N.Sarkar (b) Prithvi Raj Kapoor (c) Devika Rani (d) Kanan Devi

Q.72. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?

(a) 12 (b) 15 (c) 10 (d) 20

Q.73. Who was the founder of Brahmo Samaj?

(a) Raja Rammohan Roy (b) Aurobindo Ghosh (c) Vivekanand (d) Dyanand Saraswati

Q.74. The Parliamentary System in India has been taken from

(a) America (b) Britain (c) Australia (d) Ireland

Q.75. The electric supply in India was first started in

(a) Kolkata (b) Chennai (c) Mumbai (d) Darjeeling

Q.76. Bhatnagar Prize is given in the field of

(a) Peace (b) Music and dance (c) Science & technology (d) Fine arts

Q.77. Who discovered the solar system?

(a) Copernicus (b) Kepler (c) Aryabhatta (d) Newton

Q.78. The Nobel Prize in Economics was started in

(a) 1901 (b) 1936 (c) 1957 (d) 1967

Q.79. In India, the second largest in

(a) Bengali (b) Urdu (c) Telugu (d) Marathi

Q.80. The first Asian Games were held in

(a) Manila (b) Tokyo (c) Jakarta (d) New Delhi

Q.81. The Islam was established in

(a) 7th A.D. (b) 5th A.D. (c) 3rd B.C. (d) 5th B.C.

Q.82. The Olympic Games 2012 will be held in

(a) Moscow (b) Paris (c) New York (d) London

Q.83. The main factor of air pollution is

(a) Lead (b) Copper (c) Zinc (d) Gold

Q.84. The bauxite ore is found in

(a) Musabani (b) Karnapura (c) Koderma (d) Palamu

Q.85. The first fertilizer plant in India was established in

(a) Trombay (b) Nangal (c) Alwaye (d) Sindri

Q.86. Which of the following had strong navy?

(a) Bahmani (b) Chalukya (c) Chola (d) Rashtrakuta

Q.87. The last king of Maurya Dynastry was

(a) Brihdarth (b) Kunal (c) Samprati (d) Salishuk

Q.88. How will the image formed by a convex lens be affected if the central part of the lens is covered by black paper?

(a) Remaining part of the lens will form no image

(b) The central position of the image is absent

(c) There will be no effect

(d) The full image will be formed with lessened brightness

Q.89. The force between two parallel wires conducting current is used to define

(a) Ampere (b) Coulomb (c) Volt (d) Newton

Q.90. A body is thrown vertically upward and it reaches 10m high. Find the velocity with which the body was thrown? (g = 9.8 m/s)

(a) 10 m/sec. (b) 18 m/sec. (c) 14 m/sec. (d) 7 m/sec.

RRB 2008 Paper Answers Key

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (c) 20. (a) 21. (a) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (a) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (a & b) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (a) 34. (a) 35. (b) 36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (b) 44. (c) 45. (d) 46. (a) 47. (d) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (c) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (c) 57. (b) 58. (a) 59. (d) 60. (d) 61. (a) 62. (a) 63. (c) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (c) 71. (c) 72. (a) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (a) 82. (d) 83. (a) 84. (d) 85. (d) 86. (c) 87. (a) 88. (d) 89. (a) 90. (c).

Similar Posts:

Posted by 0 Responses
     

Leave a Reply to this Post

Nov
26
2012
 
 

Categories

Get Free Email Alerts